GPS-spårare - vad är det egentligen för en pryl?

Vi på GPSHuset har hållit på med spårning & positionering sedan 2013, och det är något som vi verkligen är duktiga på och brinner för! Det är många av er som hör av sig till oss och frågar hur våra Spårsändare fungerar och vad de kan användas till - och därför vill vi här dela med oss av lite av vår stora kunskap om Spårsändare, så att du får en idé om hur dessa fantastiska produkter kan hjälpa dig i din vardag!

Vad är då en Spårsändare?

En Spårsändare är en liten enhet som hjälper dig att ta reda på var ett visst objekt befinner sig vid en given tidpunkt. Det kallas även ibland för GPS-tracker, GPS-larm eller GPS-spårare. Många av våra kunder använder Spårsändare för att hålla koll på sina husdjur, eller för att se till att bilen inte blir stulen. Du kan ta reda på var Spårsändaren (och därmed också bilen, hunden, katten eller vad du nu vill spåra) befinner sig på tre sätt:

  • Genom att skicka ett SMS till Spårsändaren. Detta fungerar på alla våra tidigare modeller samt vissa av de nu tillgängliga, och du får ett SMS tillbaka där spåraren talar om var den befinner sig.
  • Genom livespårning. Detta fungerar på alla nyare Spårsändare, och det innebär att du har en dedikerad app från tillverkaren i din telefon, där du ser var Spårsändaren befinner sig i realtid på en karta.
  • Genom larmfunktioner. Alla våra Spårsändare har exempelvis ett rörelselarm, som innebär att du kan aktivera en funktion där Spårsändaren skickar ett SMS till dig om den upptäcker en rörelse. Med andra ord - aktivera rörelselarmet när du parkerar en bil som innehåller en Spårsändare, så får du ett sms om bilen blir stulen.

Kort och gott - en produkt med många användningsområden, som är väldigt enkel att hantera i daglig drift!

Okej, men hur fungerar det rent praktiskt?

Som med all teknik så kan man förklara hur en Spårsändare fungerar på två sätt: antingen så snurrar man in sig i tekniska begrepp och gör förklaringen omöjlig att förstå, eller så förklarar man det på vanlig svenska istället. Vi väljer här det senare alternativet - för egentligen är Spårsändare inte något jätteavancerat, även om det kan låta så.

En Spårsändare består i grund och botten av tre komponenter:

  • Ett GPS-chip med en tillhörande antenn
  • Ett GSM-chip med en tillhörande antenn
  • Ett batteri

Låt oss nu försöka förklara vad dessa tre komponenter har för funktion, och hur de arbetar ihop för att du ska kunna få reda på var din bil/hund/båt/katt/övrigt spårningsobjekt befinner sig.

Spårsändarens GPS-chip är kärnan i produkten - utan ett GPS-chip så är en Spårsändare ganska värdelös. GPS-chipet har en antenn, som söker efter signaler från någon av de 24 GPS-satelliterna som finns uppe i rymden. När Spårsändaren har fått kontakt med åtminstone två av dessa satelliter så kan den räkna ut exakt var på jorden den befinner sig, med cirka fem meters precision. Det är exakt samma procedur som sker när du använder GPS-navigatorn i din bil eller smartphone! När Spårsändaren har listat ut var den befinner sig, så lagras den positionen i form av vanliga koordinater (longitud/latitud) - och det är här GSM-chipet kommer in i bilden.

När Spårsändaren har en position lagrad så måste den ha ett sätt att berätta det för dig som användare. En GPS-navigator i en personbil använder sig av en skärm, men det är en opraktisk lösning för en Spårsändare - dels för att Spårsändaren skulle bli större och dyrare, men framförallt är det ju så att en Spårsändare är till för att positionera ett objekt som inte finns i användarens direkta närområde. Därför används något som heter GSM-chip. GSM betyder egentligen "mobilnät" och det är alltså exakt samma typ av chip som sitter i din mobiltelefon. Alla våra Spårsändare kräver ett SIM-kort för att fungera. Vissa modeller har ett inbyggt SIM-kort som är knutet till ett abonnemang hos tillverkaren, och på vissa andra modeller så skaffar du ett eget kontantkort som du laddar med pengar. När spårsändaren har ett SIM-kort monterat så kan den börja skicka sin position till dig, antingen via sms eller mobildata ("surf"). Man kan, enkelt förklarat, säga att Spårsändaren innehåller en mobiltelefon i miniatyr!

Spårsändaren har alltså ett SIM-kort precis som en vanlig mobiltelefon! Ett vanligt sätt att få fram en Spårsändares position är via sms - och det fungerar som så att du skickar ett sms med ett kommando till din Spårsändare, varpå den med hjälp av SIM-kortet och GSM-chipet skickar tillbaka ett sms med en karta där du ser var din Spårsändare befinner sig i den stunden. Idag levereras även många Spårsändare, till exempel SweTrack Engine, med något som kallas för livespårning. Det innebär att Spårsändaren skickar upp sin position med valfritt intervall (var 10:e sekund, en gång per minut, en gång i timmen etc.) till en server på Internet. Därefter använder du en mobilapp - t.ex. SweTrack Live - som hämtar dessa positioner från servern och visar dem för dig på en karta. Fördelen med livespårning är att du kan följa Spårsändarens rörelser i realtid, vilket är praktiskt om man ska spåra ett fordon som är i rörelse eller hålla reda på en hund under en jaktrunda eller skogspromenad. Många nyare spårsändare har endast livespårning, då det är betydligt enklare att använda än SMS-spårning.

Den tredje komponenten är batteriet - och det är inte krångligare än att det är just ett batteri. Spårsändarens komponenter kräver ström, vilket de får av batteriet. Hur länge batteriet räcker beror på vilken Spårsändare du köper. Exempelvis så har vår enklaste Spårsändare Mini GPS Tracker en standbytid på cirka 96 timmar, medan vår bästa Spårsändare SweTrack Extreme V20 har en standbytid på över 10 år! Här är det viktigt att du väljer en Spårsändare som har tillräckligt lång batteritid - om du ska placera den på en båt som står vinterförvarad långt hemifrån kan det vara smart att välja en lite dyrare Spårsändare med bättre batteri, så du slipper åka och hämta spåraren för laddning alternativt riskera att batteriet tar slut och du står utan stöldskydd för båten. Alla våra Spårsändare går att driva med 12 V, alternativt så laddas de i ett vanligt vägguttag.

Det finns även en fjärde komponent som vi inte nämnt ovan - och det är skalet. Skalet skyddar kretskort och antenner från skador. Olika Spårsändare har olika typer av skal. Vissa är stora som en tändsticksask - och vissa väger lite mer men har extrafinesser som inbyggd magnet, vattentålighet etc. Ofta är det så att ju större skalet är, desto större batteri och antenner ryms i spåraren. 

Sammanfattningsvis: en Spårsändare är en liten pryl som innehåller ett GPS-chip som fastställer Spårsändarens position, varpå den kan tala om det för dig genom att skicka ett SMS eller ladda upp en datafil med hjälp av SIM-kortet som sitter i Spårsändaren. Allt detta drivs av ett batteri, vars kapacitet och livslängd varierar från modell till modell.

Det låter intressant. Vad har en Spårsändare för övriga funktioner?

Kärnfunktionaliteten i en Spårsändare är att på begäran tala om för sin ägare var den befinner sig, men alla våra Spårsändare innehåller även ett antal övriga funktioner - varav den mest nämnvärda är de olika larmfunktionerna som finns i Spårsändaren.

Alla Spårsändare som säljs av oss på GPSHuset innehåller en rörelsesensor, vilket är en oerhört mångsidig och efterfrågad funktion. Det fungerar som så att du aktiverar rörelsesensorn, varpå Spårsändaren skickar ett larm till dig genom SMS eller datatrafik om den upptäcker en rörelse. I princip alla som köper en Spårsändare för användning i bil eller andra fordon aktiverar denna funktion när fordonet är stillastående. Om någon försöker stjäla din bil från uppfarten, så får du ett sms direkt! Detta innebär också att ifall du inte lyckas ta tjuven på bar gärning, så kan polisen med enkelhet återbörda fordonet till dig eftersom de tack vare Spårsändaren kan se exakt var fordonet befinner sig.

Vissa Spårsändare har även en funktion som kallas för geografiskt stängsel. Den fungerar ungefär som rörelselarmet, men lite annorlunda: det går ut på att du skapar ett tillåtet område, en "grön zon" så att säga, där Spårsändaren tillåts röra sig helt fritt. Det kan vara en ort, ett specifikt kvarter, eller ett skogsparti. Så fort Spårsändaren noterar att den har lämnat detta tillåtna område, så skickar den ett sms till dig så att du kan ta reda på var den tagit vägen.

Det finns också en avlyssningsfunktion i vissa Spårsändare. Det innebär att Spårsändaren innehåller en liten mikrofon, vilket gör att du kan ringa upp Spårsändaren och höra vad som sägs i dess omgivning. 

Slutligen finns det en funktion som bara finns i en av våra Spårsändare, men denna funktion tycker vi är så fantastiskt smart så att vi bara måste nämna den för dig här - SweTrack Extreme har något som kallas för monteringssensor. Denna Spårsändare har nämligen en magnet som du använder för att montera den; många av våra kunder sätter fast den under bilen eller någonstans i motorutrymmet, eftersom magneten är oerhört kraftfull. Monteringssensorn fungerar som så att du får ett sms ifall någon plockar loss Spårsändaren från fordonet! 
Tänk dig att bilen står på uppfarten, och du sitter i vardagsrummet och tittar på tv. En tjuv bestämmer sig för att ta din bil i besittning, och lyckas på något sätt lokalisera din Spårsändare varpå han plockar loss den och lägger den åt sidan. Det tjuven inte vet är att din Spårsändare har en monteringssensor, vilket innebär att så fort den plockas loss från bilen får du ett sms och kan agera direkt! Det är vad vi kallar för en intelligent Spårsändare.

Det låter ju onekligen som en smart pryl. Vad kan jag använda den till?

Det finns en rad tillämpningar för en Spårsändare, men här ger vi lite inspiration baserat på de vanligaste användningsområdena vi känner till:

  • Stöldskydd för fordon. Placera Spårsändaren på bilen, aktivera rörelselarmet och du får ett SMS så fort något händer med bilen. Det är även en kanonidé att gömma en Spårsändare i båten när du plockar upp den för vinterförvaring. Och eftersom en Spårsändare är väldigt liten och smidig, så fungerar den även för MC och ATV!
  • Spårning av djur. Både hundar och katter är livliga djur som ibland springer fortare än vi hänger med - sätt en Spårsändare på halsbandet och använd livespårningsappen, så ser du precis hur djuret rör sig i realtid!
  • Administration av fordonspark för företag. Många företag använder Spårsändare för att hålla koll på exempelvis transportbilar. Det är också populärt att använda Spårsändare som stöldskydd för motorredskap, t.ex. grävmaskin och traktor.
  • Spårning av barn & äldre. Många föräldrar är oroliga när barnen går hem från skolan själva, särskilt under vinterhalvåret när det tidigt blir mörkt - med en Spårsändare i ryggsäcken kan du känna dig lugn!

Behöver jag något dyrt abonnemang?

Vissa av våra modeller är helt abonnemangsfria, men kräver däremot ett SIM-kort som du laddar med SMS och datatrafik såsom ett kontantkort. Därmed uppstår en driftskostnad som varierar beroende på hur mycket du använder din produkt. Andra modeller har en form av abonnemang med ett fast pris varje månad, men det är däremot aldrig någon bindningstid förknippad med någon produkt vi säljer. Läs alltid produktbeskrivningen innan du köper produkten.

Är det svårt att komma igång med en Spårsändare?

Nej, egentligen inte. Vi skickar med en utförlig svensk manual till alla våra Spårsändare, och installationsprocessen är inte krångligare än att du aktiverar antingen det inbyggda SIM-kortet eller monterar ett eget SIM-kort där detta krävs, och så skapar du ett konto i en app. Du kan därefter ta reda på var den befinner sig genom att skicka ett sms till den, eller genom att använda mobilappen om Spårsändaren levereras med en sådan.

Behöver jag köpa till en massa tillbehör?

Nej. Alla Spårsändare från GPSHuset levereras helt kompletta och färdiga för användning. Dock finns det en hel del tillbehör som kan vara bra att köpa till - exempelvis extra batterier, 12 V-laddare, monteringsdetaljer etc - men vi levererar aldrig någonsin en okomplett produkt till dig! Allt du behöver för att använda Spårsändaren finns med i paketet du får från oss.

Kan jag få hjälp med min Spårsändare?

Absolut. Vi på GPSHuset lämnar alltid 1 års hårdvarugaranti och vi har alltid fri mailsupport på våra produkter. I menyn till vänster kan du kontakta vår kundtjänst direkt, samt få svar på vanliga frågor som ofta uppstår vid användning och installation av en Spårsändare. 

Vilken Spårsändare ska jag välja?

Det beror helt och hållet på vad du ska använda den till. Här på vår sida, under respektive produktbeskrivning, kan du läsa all information om produkterna och jämföra dem. Om du behöver vägledning så är du varmt välkommen att maila oss - vi älskar att prata om våra produkter och delar mer än gärna med oss av vår kunskap kring Spårsändare!