GPS-spårare - vad är det egentligen för en pryl?

Vi på GPSHuset har hållit på med spårning & positionering sedan 2013, och det är något som vi verkligen är duktiga på och brinner för! Det är många av er som hör av sig till oss och frågar hur våra GPS-spårare fungerar och vad de kan användas till - och därför vill vi här dela med oss av lite av vår stora kunskap om GPS-spårare, så att du får en idé om hur dessa fantastiska produkter kan hjälpa dig i din vardag!

Vad är då en GPS-spårare?

En GPS-spårare är en liten enhet som hjälper dig att ta reda på var ett visst objekt befinner sig vid en given tidpunkt. Det kallas även ibland för GPS-tracker, GPS-larm eller spårsändare. Många av våra kunder använder GPS-spårare för att hålla koll på sina husdjur, eller för att se till att bilen inte blir stulen. Du kan ta reda på var GPS-spåraren (och därmed också bilen, hunden, katten eller vad du nu vill spåra) befinner sig på tre sätt:

  • Genom att skicka ett SMS till GPS-spåraren. Detta fungerar på alla våra modeller, och du får ett SMS tillbaka där spåraren talar om var den befinner sig.
  • Genom livespårning. Detta fungerar på de flesta lite dyrare GPS-spårare, och det innebär att du har en dedikerad app från tillverkaren i din telefon, där du ser var GPS-spåraren befinner sig i realtid på en karta.
  • Genom larmfunktioner. Alla våra GPS-spårare har exempelvis ett rörelselarm, som innebär att du kan aktivera en funktion där GPS-spåraren skickar ett SMS till dig om den upptäcker en rörelse. Med andra ord - aktivera rörelselarmet när du parkerar en bil som innehåller en GPS-spårare, så får du ett sms om bilen blir stulen.

Kort och gott - en produkt med många användningsområden, som är väldigt enkel att hantera i daglig drift!

Okej, men hur fungerar det rent praktiskt?

Som med all teknik så kan man förklara hur en GPS-spårare fungerar på två sätt: antingen så snurrar man in sig i tekniska begrepp och gör förklaringen omöjlig att förstå, eller så förklarar man det på vanlig svenska istället. Vi väljer här det senare alternativet - för egentligen är GPS-spårare inte något jätteavancerat, även om det kan låta så.

En GPS-spårare består i grund och botten av tre komponenter:

  • Ett GPS-chip med en tillhörande antenn
  • Ett GSM-chip med en tillhörande antenn
  • Ett batteri

Låt oss nu försöka förklara vad dessa tre komponenter har för funktion, och hur de arbetar ihop för att du ska kunna få reda på var din bil/hund/båt/katt/övrigt spårningsobjekt befinner sig.

GPS-spårarens GPS-chip är kärnan i produkten - utan ett GPS-chip så är en GPS-spårare ganska värdelös. GPS-chipet har en antenn, som söker efter signaler från någon av de 24 GPS-satelliterna som finns uppe i rymden. När GPS-spåraren har fått kontakt med åtminstone två av dessa satelliter så kan den räkna ut exakt var på jorden den befinner sig, med cirka fem meters precision. Det är exakt samma procedur som sker när du använder GPS-navigatorn i din bil eller smartphone! När GPS-spåraren har listat ut var den befinner sig, så lagras den positionen i form av vanliga koordinater (longitud/latitud) - och det är här GSM-chipet kommer in i bilden.

När GPS-spåraren har en position lagrad så måste den ha ett sätt att berätta det för dig som användare. En GPS-navigator i en personbil använder sig av en skärm, men det är en opraktisk lösning för en GPS-spårare - dels för att GPS-spåraren skulle bli större och dyrare, men framförallt är det ju så att en GPS-spårare är till för att positionera ett objekt som inte finns i användarens direkta närområde. Därför används något som heter GSM-chip. GSM betyder egentligen "mobilnät" och det är alltså exakt samma typ av chip som sitter i din mobiltelefon. Alla våra GPS-spårare kräver ett SIM-kort för att fungera. Du kan använda ett vanligt kontantkort som du laddar med någon hundralapp per månad - vi skickar med ett oladdat kontantkort till alla våra GPS-spårare - eller så använder du ett vanligt mobilabonnemang. När du har monterat ett SIM-kort i GPS-spåraren så använder den mobilnätet för att kommunicera med dig. Man kan, enkelt förklarat, säga att GPS-spåraren innehåller en mobiltelefon i miniatyr. 

GPS-spåraren har alltså ett telefonnummer precis som en vanlig mobiltelefon! Det vanligaste sättet att få fram en GPS-spårares position är via sms - och det fungerar som så att du skickar ett sms med ett kommando till din GPS-spårare, varpå den med hjälp av SIM-kortet och GSM-chipet skickar tillbaka ett sms med en karta där du ser var din GPS-spårare befinner sig i den stunden. Idag levereras många GPS-spårare, till exempel SweTrack Engine, med något som kallas för livespårning. Det innebär att GPS-spåraren skickar upp sin position med valfritt intervall (var 10:e sekund, en gång per minut, en gång i timmen etc.) till en server på Internet. Därefter använder du en mobilapp - t.ex. SweTrack Live - som hämtar dessa positioner från servern och visar dem för dig på en karta. Fördelen med livespårning är att du kan följa GPS-spårarens rörelser i realtid, vilket är praktiskt om man ska spåra ett fordon som är i rörelse eller hålla reda på en hund under en jaktrunda eller skogspromenad.

Den tredje komponenten är batteriet - och det är inte krångligare än att det är just ett batteri. GPS-spårarens komponenter kräver ström, vilket de får av batteriet. Hur länge batteriet räcker beror på vilken GPS-spårare du köper. Exempelvis så har vår enklaste GPS-spårare Mini GPS Tracker en standbytid på cirka 96 timmar, medan vår bästa GPS-spårare SweTrack Extreme V20 har en standbytid på över 10 år! Här är det viktigt att du väljer en GPS-spårare som har tillräckligt lång batteritid - om du ska placera den på en båt som står vinterförvarad långt hemifrån kan det vara smart att välja en lite dyrare GPS-spårare med bättre batteri, så du slipper åka och hämta spåraren för laddning alternativt riskera att batteriet tar slut och du står utan stöldskydd för båten. Alla våra GPS-spårare går att driva med 12 V, alternativt så laddas de i ett vanligt vägguttag.

Det finns även en fjärde komponent som vi inte nämnt ovan - och det är skalet. Skalet skyddar kretskort och antenner från skador. Olika GPS-spårare har olika typer av skal. Vissa är stora som en tändsticksask - och vissa väger lite mer men har extrafinesser som inbyggd magnet, vattentålighet etc. Ofta är det så att ju större skalet är, desto större batteri och antenner ryms i spåraren. 

Sammanfattningsvis: en GPS-spårare är en liten pryl som innehåller ett GPS-chip som fastställer GPS-spårarens position, varpå den kan tala om det för dig genom att skicka ett SMS med hjälp av SIM-kortet som du har satt in i GPS-spåraren. Allt detta drivs av ett batteri, vars kapacitet och livslängd varierar från modell till modell.

Det låter intressant. Vad har en GPS-spårare för övriga funktioner?

Kärnfunktionaliteten i en GPS-spårare är att på begäran tala om för sin ägare var den befinner sig, men alla våra GPS-spårare innehåller även ett antal övriga funktioner - varav den mest nämnvärda är de olika larmfunktionerna som finns i GPS-spåraren.

Alla GPS-spårare som säljs av oss på GPSHuset innehåller en rörelsesensor, vilket är en oerhört mångsidig och efterfrågad funktion. Det fungerar som så att du aktiverar rörelsesensorn, varpå GPS-spåraren skickar ett larm till dig genom SMS om den upptäcker en rörelse. I princip alla som köper en GPS-spårare för användning i bil eller andra fordon aktiverar denna funktion när fordonet är stillastående. Om någon försöker stjäla din bil från uppfarten, så får du ett sms direkt! Detta innebär också att ifall du inte lyckas ta tjuven på bar gärning, så kan polisen med enkelhet återbörda fordonet till dig eftersom de tack vare GPS-spåraren kan se exakt var fordonet befinner sig.

Vissa GPS-spårare har även en funktion som kallas för geografiskt stängsel. Den fungerar ungefär som rörelselarmet, men lite annorlunda: det går ut på att du skapar ett tillåtet område, en "grön zon" så att säga, där GPS-spåraren tillåts röra sig helt fritt. Det kan vara en ort, ett specifikt kvarter, eller ett skogsparti. Så fort GPS-spåraren noterar att den har lämnat detta tillåtna område, så skickar den ett sms till dig så att du kan ta reda på var den tagit vägen.

Det finns också en avlyssningsfunktion i de flesta GPS-spårare. Det innebär att GPS-spåraren innehåller en liten mikrofon, vilket gör att du kan ringa upp GPS-spåraren och höra vad som sägs i dess omgivning. 

Slutligen finns det en funktion som bara finns i en av våra GPS-spårare, men denna funktion tycker vi är så fantastiskt smart så att vi bara måste nämna den för dig här - SweTrack Extreme har något som kallas för monteringssensor. Denna GPS-spårare har nämligen en magnet som du använder för att montera den; många av våra kunder sätter fast den under bilen eller någonstans i motorutrymmet, eftersom magneten är oerhört kraftfull. Monteringssensorn fungerar som så att du får ett sms ifall någon plockar loss GPS-spåraren från fordonet! 
Tänk dig att bilen står på uppfarten, och du sitter i vardagsrummet och tittar på tv. En tjuv bestämmer sig för att ta din bil i besittning, och lyckas på något sätt lokalisera din GPS-spårare varpå han plockar loss den och lägger den åt sidan. Det tjuven inte vet är att din GPS-spårare har en monteringssensor, vilket innebär att så fort den plockas loss från bilen får du ett sms och kan agera direkt! Det är vad vi kallar för en intelligent GPS-spårare.

Det låter ju onekligen som en smart pryl. Vad kan jag använda den till?

Det finns en rad tillämpningar för en GPS-spårare, men här ger vi lite inspiration baserat på de vanligaste användningsområdena vi känner till:

  • Stöldskydd för fordon. Placera GPS-spåraren på bilen, aktivera rörelselarmet och du får ett SMS så fort något händer med bilen. Det är även en kanonidé att gömma en GPS-spårare i båten när du plockar upp den för vinterförvaring. Och eftersom en GPS-spårare är väldigt liten och smidig, så fungerar den även för MC och ATV!
  • Spårning av djur. Både hundar och katter är livliga djur som ibland springer fortare än vi hänger med - sätt en GPS-spårare på halsbandet och använd livespårningsappen, så ser du precis hur djuret rör sig i realtid!
  • Administration av fordonspark för företag. Många företag använder GPS-spårare för att hålla koll på exempelvis transportbilar. Det är också populärt att använda GPS-spårare som stöldskydd för motorredskap, t.ex. grävmaskin och traktor.
  • Spårning av barn & äldre. Många föräldrar är oroliga när barnen går hem från skolan själva, särskilt under vinterhalvåret när det tidigt blir mörkt - med en GPS-spårare i ryggsäcken kan du känna dig lugn!

Behöver jag något dyrt abonnemang?

Vissa GPS-spårare som säljs av andra aktörer kan se väldigt billiga ut, men det som många dessvärre missar är att leverantören av GPS-spåraren tar ut en månadskostnad för att du ska kunna använda spårningsfunktionerna - det kan vara allt från 49 kr/månad upp till flera hundralappar. Vi på GPSHuset tycker att detta är rent horribelt, och därför är alla våra GPS-spårare helt obundna.

Vi på GPSHuset, eller våra leverantörer och tillverkare, kommer aldrig att ta ut någon månadskostnad för användning av produkter eller smartphoneappar. Det enda du behöver för att använda våra GPS-spårare är ett SIM-kort som kan skicka sms och använda mobildata (surf), och detta kan du enkelt åstadkomma med ett vanligt kontantkort.

Den faktiska användningskostnaden är alltså beroende av hur mycket du använder spåraren, och hur mycket du därmed behöver ladda kontantkortet med. En tumregel är att en GPS-spårare sällan använder mer än 100 MB datatrafik per månad även om du använder livespårning relativt frekvent. Om du inte använder livespårning eller smartphoneapp till din GPS-spårare så behöver du ingen datatrafik överhuvudtaget. Tänk också på att varje gång du skickar en positionsförfrågan över sms så skickar GPS-spåraren ett sms tillbaka. I de allra flesta fall så räcker det gott och väl att ladda kontantkortet med någon form av fastprisplan för 99:-/månad där du får obegränsat med sms och en mindre mängd datatrafik (0,5-1 GB).

Du kan också använda ett vanligt mobilabonnemang - om du har ett mobilabonnemang i din privata telefon så kan du kolla med operatören vad ett tvillingkort kostar. Ett tvillingkort innebär att du får ett nytt SIM-kort med ett eget nummer, vars förbrukning av sms och datatrafik räknas av mot det du har i ditt vanliga abonnemang. Det är värt att notera att inga av våra GPS-spårare fungerar med mobiloperatören Tre, då GPS-spårarna inte har 3G-stöd. Övriga operatörer fungerar problemfritt.

Är det svårt att komma igång med en GPS-spårare?

Nej, egentligen inte. Vi skickar med en utförlig svensk manual till alla våra GPS-spårare, och installationsprocessen är inte krångligare än att du stoppar in ett aktivt SIM-kort i GPS-spåraren, skickar några korta sms för att konfigurera GPS-spåraren och därefter är det bara att placera den på önskad plats. Du kan därefter ta reda på var den befinner sig genom att skicka ett sms till den, eller genom att använda mobilappen om GPS-spåraren levereras med en sådan.

Behöver jag köpa till en massa tillbehör?

Nej. Alla GPS-spårare från GPSHuset levereras helt kompletta och färdiga för användning. Dock finns det en hel del tillbehör som kan vara bra att köpa till - exempelvis extra batterier, 12 V-laddare, monteringsdetaljer etc - men vi levererar aldrig någonsin en okomplett produkt till dig! Allt du behöver för att använda GPS-spåraren finns med i paketet du får från oss.

Kan jag få hjälp med min GPS-spårare?

Absolut. Vi på GPSHuset lämnar alltid 1 års hårdvarugaranti och vi har alltid fri mailsupport på våra produkter. I menyn till vänster kan du kontakta vår kundtjänst direkt, samt få svar på vanliga frågor som ofta uppstår vid användning och installation av en GPS-spårare. 

Vilken GPS-spårare ska jag välja?

Det beror helt och hållet på vad du ska använda den till. Börja med att använda menyn till vänster för att välja den kategori som bäst matchar det du tänkt att använda GPS-spåraren till; om du exempelvis vill stöldskydda en bil så väljer du "GPS-spårare för fordon". Där kan du läsa all information om produkterna och jämföra dem. Om du behöver vägledning så är du varmt välkommen att maila oss - vi älskar att prata om våra produkter och delar mer än gärna med oss av vår kunskap kring GPS-spårare!